Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Σχετικά με το ιδιωτικό χρέος

Θέλω να ξεκινήσω με μια φράση ενός πολύ αγαπημένου προσώπου: «ότι έχει σχέση με λεφτά, δεν αποτελεί πρόβλημα».
Πράγματι. Ένα μέσο συναλλαγής δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει μέτρο για την ανθρώπινη ύπαρξη. Βέβαια η κοινωνία, προ πολλού το υιοθέτησε ως μέτρο αξίας.
Ετσι οι άνθρωποι διαπράξαμε ένα έγκλημα κατά του εαυτού μας. Ο δυτικός λεγόμενος πολιτισμός, αναπτύχθηκε πάνω στη βάση της μιας και μοναδικής αξίας, του χρήματος. Δε φθάσαμε βέβαια, εδώ στην Ελλάδα, αλλά και σ΄άλλες χώρες της Ευρώπης, στο σημείο που έφθασαν οι Αμερικάνοι. Θα σας το πω παραστατικά. Όταν ένας εξάδερφός μου επέστρεψε μετά από μερικά χρόνια σπουδών στην Αμερική, με ρώτησε με την εξής σειρά: «τι κάνει η τάδε»? και στο καπάκι «πόσα βγάζει»?.
Εμεινα με ανοιχτό το στόμα. « Δε σκέφθηκα ποτέ να τη ρωτήσω πόσα βγάζει», απάντησα, συνειδητοποιώντας ταυτόχρονα ότι ποτέ δε μου πέρασε απ’το μυαλό να σχηματίσω εικόνα για τον οποιονδήποτε από το μισθό του, ή τα εισοδήματά του.
Μέχρι τώρα δε δόθηκε η ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι η αντίληψη της απόλυτης αξίας του χρήματος μπορεί να κοστίσει ζωές. Σήμερα όμως βρισκόμαστε μπροστά στην τραγική κραυγή ανθρώπων που αυτοκτονούν γιατί χρωστάνε. Πως οδηγείται ένας άνθρωπος στην αυτοκτονία γιατί χρωστάει? Προφανώς την έλλειψη χρημάτων τη βιώνει ως προσωπική αποτυχία. Οι άνδρες είναι ιδιαιτέρως επιρρεπείς. Η ανδρική προσωπικότητα χτίστηκε κυριολεκτικά πάνω στην επαγγελματική επιτυχία, μοναδική απόδειξη της οποίας είναι το «πόσα βγάζεις».
Αισθάνομαι πραγματική ευγνωμοσύνη προς τους τοκογλύφους που κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα μας στις 4/10/2009, που μας έδωσαν τη δυνατότητα να μιλήσουμε για πράγματα ξεχασμένα, απαξιωμένα, «εκτός πραγματικότητας» κλπ, κλπ. Τώρα, όπως ειπώθηκε και σε μια συνέλευση της πλατείας Συντάγματος, μπορούμε επί τέλους να λέμε ότι είμαστε φτωχοί. Όχι γιατί είμαστε ανίκανοι να βουτηχτούμε στα σκατά και να κάνουμε αρπαχτές, αλλά γιατί η επιθυμία μας δεν είναι άλλη από μια απλή, λιτή και αξιοπρεπή ζωή. Αυτή τη ζωή όμως το σύστημα τη θέλει στο περιθώριο. Αρα είμαστε και παραμένουμε φτωχοί.
Με αυτές τις σκέψεις τον Οκτώβριο του 2009, λίγο μετά τις εκλογές, καμιά δεκαριά φίλοι και συναγωνιστές, στο ταβερνάκι της Δώρας στη Νέα Ιωνία, ακούγοντας το Χρυσοχοϊδη να λέει ότι ιδρύει το υπουργείο προστασίας του πολίτη, κοιταχτήκαμε και κάναμε όλοι την ίδια σκέψη: τώρα αρχίζει το χοντρό δούλεμα. Κι έτσι, χωρίς πολλά-πολλά, αποφασίσαμε επί τόπου να ιδρύσουμε το «σύλλογο για την προστασία του πολίτη από την αυθαιρεσία των τραπεζών και της δημόσιας διοίκησης».
Για καλή μας τύχη οι νομικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν, κοντά στο ξεκίνημα των συγκεντρώσεων στο Σύνταγμα. Οι σκοποί του συλλόγου συνάντησαν καθολική αποδοχή. Ιδιαίτερα τα άρθρα 3& 4 :
Άρθρο 3. «Την αυθαιρεσία που συνοδεύει κάθε ενέργεια και πρακτική της οικονομικής ολιγαρχίας και ιδιαίτερα του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο με τους καταχρηστικούς όρους δανειοδότησης, το φακέλωμα στον Τειρεσία, και την κατηγοριοποίηση των πολιτών ανάλογα με την πιστοληπτική τους ικανότητα, συνθλίβει τους οικονομικά ανίσχυρους, παρεμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη σε μικροκλίμακα, αφαιρεί κάθε ικμάδα από την οικονομική αυτενέργεια των πολιτών και έχει ανάγει σε αξίωμα τον κανόνα «ότι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό»
Αρθρο 4. «Την ασυδοσία που κυριαρχεί σε πολλές πτυχές της κοινωνικής ζωής, η οποία εκδηλώνεται με εγωιστικές συμπεριφορές, με αδιαφορία για το γενικό καλό, με την επιδίωξη εύκολου πλουτισμού ακόμη και με αθέμιτα μέσα».
Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε τις οικογένειές μας, τα σπίτια μας και τη ψυχική μας ηρεμία.

Φλώρα Νικολιδάκη

Ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου
Πολιτών κατά της Αυθαιρεσίας

Afthairesia5@gmail.com
http://syllogospoliton.blogspot.com/




Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Οι σκοποί του Συλλόγου Προστασίας των Πολιτών κατά της Αυθαιρεσίας

Αρθρο 1

Ιδρυση-Επωνυμία-Εδρα


Ιδρύεται σύλλογος με την επωνυμία “ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ” και έδρα την Αθήνα.


Αρθρο 2

Σκοποί


Σκοποί του Συλλόγου είναι:

Η ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των πολιτών κατά της κριτικής, πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και κάθε μορφής αυθαιρεσίας.

Ειδικότερα ο Σύλλογος σκοπεύει :

Α.Να αναδείξει, αποδείξει και καταπολεμήσει :

  1. Τον αυταρχισμό που εκπηγάζει από κάθε πόρο της Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος εκδηλώνεται με την αδιαφορία, την άρνηση εξυπηρέτησης των πολιτών, την υποτίμησή τους, την ανομία, την γενικευμένη διαφθορά και την γραφειοκρατία.

  2. Την αλαζονεία που εκπέμπεται από τους εκπροσώπους του πολιτικού συστήματος, με τις μεγαλοστομίες, την εξαπάτηση πολιτών, την δημιουργία στεγανών που κρατούν το Λαό μακρυά από τα κέτρα λήψης των αποφάσεων την ατιμωρησία για κάθε έγκλημα που διαπράττουν και τη διαπλοκή.

  3. Την αυθαιρεσία που συνοδεύει κάθε ενέργεια και πρακτική της οικονομικής ολιγαρχίας και ιδιαίτερα του Τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο με τους καταχρηστικούς όρους δανειοδότησης, το φακέλλωμα στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και την κατηγοριοποίηση των πολιτών ανάλογα με την πιστοληπτική τους ικανότητα, συνθλίβει τους οικονομικά ανίσχυρους, παρεμποδίζει την οικονομική ανάπτυξη σε μικροκλίμακα, αφαιρεί κάθε ικμάδα από την αυτενέργεια των πολιτών και έχει αναγάγει σε αξίωμα τον κανόνα “ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό”.

  4. Την ασυδοσία που κυριαρχεί σε πολλές πτυχές της κοινωνικής ζωής, η οποία εκδηλώνεται με εγωιστικές συμπεριφορές, με αδιαφορία για το γενικό καλό, με την επιδίωξη εύκολου πλουτισμού ακόμα και με αθέμιτα μέσα.

β. Στη δημιουργία και λειτουργία θεσμών άμεσης και αποτελεσματικής εξυπηρέτησης των πολιτών και επίλυσης των προβλημάτων τους.

γ. Στην προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των μελών του και εξίψωση του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου.

δ. Στην καλλιέργεια πνεύματος αλληλεγγύης, φιλίας, καθώς και κάθε άλλης πανανθρώπινης αξίας, η οποία συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των μελών.

ε.Στα πλαίσια των σκοπών του συλλόγου περιλαμβάνεται και η υπεράσπιση της ελεύθερης και δημοκρατικής έκφρασης.

στ. Η προστασία του περιβάλλοντος, η διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και η προστασία των δικαιωμάτων των ζώων αποτελούν κύρα φροντίδα του συλλόγου.

ζ. Οι σκοποί του συλλόγου δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα.